Menu

Alles over pijn en pijnbestrijding

Je hebt per ongeluk de hete kachel aangeraakt. In een milliseconde trek je snel je hand weg. Wat gebeurde er? Je hebt pijnreceptoren in je hele lichaam, zowel aan de buitenkant als binnenkant. Deze receptoren sturen elektrische berichten via je ruggenmerg naar de hersenen. Je wordt je pas bewust van pijn nadat je hersenen het bericht hebben ontvangen en interpreteert deze elektrische boodschappen nu ook als pijn.

Pijnreceptoren en zenuwbanen verschillen door het hele lichaam. Daarom is de sensatie van pijn ook zo verschillend. Het is afhankelijk van waar het bericht vandaan komt en hoe het reist. Soms, is de bron van pijn moeilijk te vinden. Zo voelen sommige mensen de pijn van een hartaanval in de nek of kaak terwijl anderen het in de borst en arm voelen.

Wat is pijn?

Het is een onaangenaam gevoel dat wordt veroorzaakt door echte of vermeende schade aan lichaamsweefsels en produceert fysieke en emotionele reacties. Pijn kan scherp of dof zijn, branden of verdoven, klein of groot zijn of acuut of chronisch zijn.
Pijn is een signaal van ons lichaam dat er iets niet klopt. Het kan worden veroorzaakt door een verwonding, een soort ziekte of emotionele verwarring. De meeste vormen van fysieke pijn kunnen worden behandeld met pijnstillers.

We ervaren allemaal pijn in meer of mindere mate op verschillende tijdstippen in ons leven. Er wordt gezegd dat pijn de meest voorkomende reden is waarom patiënten medische hulp zoeken. Maar ieder van ons ervaart een bepaalde pijnprikkel op zijn eigen unieke manier. De intensiteit van de reactie op een pijnprikkel is zeer subjectief, waardoor de ernst van de pijn het nauwkeurigst kan worden bepaald door degene met de pijn en niet door andere waarnemers.

We kunnen meer of minder pijn voelen, afhankelijk van onze stemming, slaappatroon, honger of activiteit. Pijn wordt meestal geclassificeerd als acuut of chronisch. Acute pijn is plotseling ontstaan en is meestal het gevolg van een duidelijk omschreven oorzaak, zoals een blessure. Chronische pijn houdt gedurende weken of maanden aan en wordt meestal geassocieerd met een onderliggende aandoening, zoals artritis. De ernst van chronische pijn kan mild, matig of ernstig zijn.

Diagnose

Om de oorzaak van de pijn te diagnosticeren, proberen artsen meestal om de intensiteit van de pijn te bepalen en wat de oorzaak van de pijn is. Dit kan een uitdaging zijn. Geen laboratoriumtest kan aantonen dat pijn bestaat en het juist beschrijven van pijn in woorden kan moeilijk zijn. Dit komt omdat elke persoon pijn anders ervaart.

De arts kan je vragen stellen over de geschiedenis van de pijn. Hij of zij kan je vragen om de pijn te beschrijven met behulp van een schaal, zoals 0 (geen pijn) tot 10 (ondraaglijke pijn). Zodra je arts heeft bepaalt of de pijn acuut of chronisch is en ontdekt is wat de bron van de pijn is, dan kan hij of zij de beste manier bepalen om de pijn te gaan behandelen.

Pijnbehandeling

De behandeling van pijn is afhankelijk van de oorzaak en de algemene gezondheid van het individu. Het primaire doel van pijnbehandeling is om de patiënt terug te laten keren naar een optimale functie.

De tolerantie van pijn varieert sterk van persoon tot persoon en de effecten van pijnstillers zijn verschillend voor verschillende mensen. Om deze reden, kan een medicijn niet goed zijn voor iedereen met dezelfde blessure. Een medicijn wat algemeen zonder recept verkrijgbaar is, kan voor sommigen, bij een verstuikte enkel, voldoende zijn terwijl anderen een meer krachtigere pijnstiller nodig heeft. De juiste pijnmedicatie is dus afhankelijk van de persoon die de pijn ervaart en niet hetgeen de pijn veroorzaakt.

Pijnstillers zijn geneesmiddelen die worden gebruikt om ongemak in verband met ziekte, verwonding of een operatie te verlichten. Omdat een pijnproces complex is, zijn er vele soorten pijn medicijnen die verlichting kunnen geven aan pijn.

Pijnbestrijding

Bestrijding van pijn kan op een niet-medische of medische manier. Niet-medische behandelmogelijkheden voor verschillende vormen van pijn kunnen het volgende omvatten:

 • rust;
 • streching;
 • oefening;
 • gewichtsvermindering;
 • warmtepakking;
 • ijspakking;
 • massage.

Medische behandelingen omvatten drie fundamentele geneesmiddelvormen:

 • Niet-opioïde drugs;
 • Opiaten;
 • Adjuvante geneesmiddelen.

Niet-opioïde geneesmiddelen

Deze middelen bevatten acetaminophen (Tylenol en anderen), aspirine en niet-steroïdale ontstekingsremmende geneesmiddelen.

Dit zijn bijvoorbeeld:

Deze geneesmiddelen verminderen ontstekingen veroorzaakt door verwonding, artritis of koorts en ze kunnen ook pijn geassocieerd met de menstruatie verlichten. Neem deze medicijnen echter alleen volgens het normale doseringsschema zoals aangegeven door de fabrikant tot de pijn is verdwenen.

Geef liever geen aspirine aan kinderen. Syndroom van Reye is geassocieerd met het gebruik van aspirine door kinderen bij een behandeling van virale infecties, zoals waterpokken. Dit syndroom kan hersenen leverschade veroorzaken.

Opiaten bevatten Tramadol

Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Morfine;
 • Hydromorfon;
 • Codeïne;
 • Hydrocodone;
 • Methadon;
 • Demerol;
 • Pentazocine.

Adjuvante geneesmiddelen

Dit zijn middelen die vaak worden gebruikt voor andere doeleinden, maar kunnen ook zeer effectief bij de behandeling van pijn zijn. Tot adjuvante pijnstillers behoren;

 • spierverslappers;
 • antidepressiva;
 • anti-epileptica;
 • plaatselijke verdovende sprays;
 • pijn pleisters;

Ook zijn er verschillende combinaties van veel van de hierboven gebruikte middelen mogelijk om succesvol pijn te bestrijden. Bijvoorbeeld een ijspakking kan worden gecombineerd met een spierverslapper.

Verschillen tussen pijnstillers

Pijnstillers (analgetica ) zijn niet allemaal hetzelfde. Elke pijnstiller heeft zijn voordelen en risico’s. Specifieke soorten pijn kunnen beter reageren op een bepaalde soort medicatie dan een ander soort. En ook per persoon kan het verschillen hoe op pijn medicatie wordt gereageerd.

Pijnstillers zijn goed voor vele soorten pijn. Paracetamol is goed voor het verlichten van pijn en koorts. Het is minder irriterend voor de maag dan andere pijnstillers en ook veiliger voor kinderen. Het kan echter wel giftig worden voor de lever als je meer gebruikt dan de aanbevolen dosis.

Raadpleeg de huisarts als de pijn langer duurt dan een paar dagen, als pijnstillers niet helpen om de pijn te verminderen of als andere symptomen zich gaan voordoen. Een overleg met een pijn kliniek of andere specialist kan nuttig zijn voor de controle van langdurige pijn.

Wat kunnen de bijwerkingen van pijnstillers zijn?

De meeste gebruikers van paracetamol ervaren weinig of geen bijwerkingen. Maar het kan wel leverschade veroorzaken, vooral wanneer er te veel wordt ingenomen of met alcohol wordt ingenomen. Omdat paracetamol aanwezig is in veel medicijnen, beseffen gebruikers niet altijd dat ze er te veel van innemen. Opiaten kunnen tal van bijwerkingen veroorzaken waaronder:

 • slaperigheid;
 • duizeligheid;
 • depressie;
 • constipatie;
 • urineverlies.

Sommige van deze effecten verdwijnen vanzelf bij langer gebruik of kunnen worden verminderd met andere medicijnen. Daarnaast kan het gebruik van opiaten leiden tot verslaving of afhankelijkheid en patiënten ontwikkelen vaak een tolerantie voor pijnstillende effecten van de medicijnen.

Adjuvante geneesmiddelen hebben vaak als belangrijkste bijwerking slaperigheid. Daarnaast kan het gebruik van deze middelen leiden tot afhankelijkheid. Ook een droge mond, constipatie, verwarring en verlies van evenwicht kunnen voorkomen. Soms kan het voorkomen dat de urine verkleurt naar groen, bruin of zwart. Ook deze geneesmiddelen moeten moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij patiënten met leverproblemen.

Waarschuwingen

Paracetamol kan dus giftig zijn voor de lever en moet met voorzichtigheid worden gebruikt of helemaal niet, bij mensen met een leverziekte . De maximale aanbevolen dosis van paracetamol is vier gram per 24 uur, maar matige tot zware alcoholdrinkers moet deze dosering al naar beneden bijgesteld.

Niet-opioïde geneesmiddelen kunnen bloedingen veroorzaken in de maag. Om de kans op een bloeding te beperken, moeten ze worden ingenomen met voedsel. Deze medicijnen kunnen ook leiden tot nierfalen bij patiënten met een nier- of leverziekte . Ook verhogen ze het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Het gebruik van opiaten kan leiden tot afhankelijkheid en vermindering van het reactievermogen.

Besturen van een motorvoertuig of machines kan dus gevaarlijk zijn tijdens het gebruik van deze pijnstillers, omdat ze slaperigheid kunnen veroorzaken. Sommige antidepressiva kunnen slaperigheid veroorzaken. Patiënten met hartaandoeningen moet het gebruik van tricyclische antidepressiva voorkomen. Mensen die venlafaxine gebruiken, moeten worden gecontroleerd op hypertensie. Patiënten die anti-epileptica en antidepressiva gebruiken, moeten zeker ook worden gecontroleerd op tekenen en symptomen van suïcidale gedachten.

Veel geneesmiddelen zijn effectief in het verlichten van pijn. Wanneer de oorzaak van de pijn is verwijderd, zal de pijn afnemen. Een belangrijk principe voor het gebruik van pijnmedicatie is het juiste medicijn in de juiste dosering, met de juiste tijd. Lees daarom de bijsluiter altijd goed door voordat u aan de pijnmedicatie begint.

Veilig online pijnmedicatie bestellen

Het is mogelijk om op een veilige manier diverse soorten pijnmedicatie online te bestellen zonder een bezoek aan uw eigen huisarts. De veilige oplossing hiervoor is Dokteronline, een online service die u bemiddeld met een echte in de EU-geregistreerde arts en in een EU-geregistreerde apotheek. Door middel van een online consult wordt er zorgvuldig bekeken of u geen gezondheidsrisico’s loopt bij het nemen van de door u gekozen pijnmedicatie. Na goedkeuring van de (online) arts zal de pijnmedicatie in een nietszeggende verpakking anoniem naar u worden verzonden.

Deel dit artikel!
Over de schrijver: Stein
0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden getoond.