Menu

Chlamydia komt vaak voor bij jong volwassenen

Chlamydia komt steeds vaker voor bij jong volwassen in Nederland, blijkt uit cijfers van het Nationaal kompas. De meest recente cijfers komen uit 2011 en tonen aan dat er 12.913 chlamydia gevallen waren. Dat is 11 procent van de groep de mensen die zich toen hebben laten testen op een SOA.

Voorlichting SOA

74 procent van de geteste vrouwen met chlamydia en 45 procent van de mannen was jonger dan 25 jaar. Van de 15- tot en met 29-jarigen heeft 2 procent wel eens chlamydia gehad. Ondanks de voorlichting op middelbare scholen blijft het aantal gevallen stijgen.

Wat is Chlamydia?

Chlamydia is een SOA, een seksuele overdraagbare aandoening. De infectie wordt veroorzaakt door een bacterie die overdraagbaar is door seksueel contact zonder voorbehoedsmiddelen. Zowel mannen als vrouwen kunnen deze bacterie doorgeven aan een ander.

Hoe krijg je chlamydia?

Chlamydia krijg je van iemand waarmee je seksueel contact mee hebt gehad zonder voorbehoedsmiddel. Chlamydia is een verraderlijke bacterie, omdat veel mensen niet merken dat ze chlamydia bij zich dragen. 60 procent van de gevallen die chlamydia bij zich dragen zullen niets merken en geen klachten ondervinden. Echter betekent dat niet dat ze de SOA niet over kunnen dragen.

Klachten & Gevolgen

Herkenbare klachten bij deze geslachtsziekte zijn jeuk of een schimmelinfectie. Infecties aan de mond of anus kunnen ontstaan, nadat er ook orale of anale seks is geweest tussen twee personen. Chlamydia kan voor ernstige gevolgen zorgen. Zowel de man als de vrouw kan last krijgen van een verminderde tot geen enkele vruchtbaarheid.

Vrouwen

Vrouwen met klachten hebben vaak ook afscheiding in de urine en pijn bij het plassen. Ook pijn in de onderbuik komt voor. De bacterie die chlamydia veroorzaakt kan opstijgen naar de baarmoeder en de eileiders. Er kan dan een eileiderontsteking ontstaan, die zich verder kan uitbreiden naar de buikholte. De symptomen van een eileiderontsteking zijn koorts en (hevige) pijn in de onderbuik. De gevolgen kunnen ernstig zijn. Soms leidt dit tot chronische onderbuikpijn, onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Mannen

Mannen die veel klachten ondervinden van chlamydia hebben vaak last van een branderig gevoel tijdens het plassen of klaarkomen. Meer afscheiding bij het plassen komt ook voor. Ook bij mannen kan er een ontsteking ontstaan. De bacterie kan via de plasbuis en de zaadleiders in de bijbal terechtkomen met als gevolg een bijbalontsteking. Dit kan gepaard gaan met koorts. Net als bij de vrouw kan dit leiden tot verminderde vruchtbaarheid.

Chlamydia behandelen

Een veel voorkomend misverstand is dat je chlamydia maar 1 keer kan krijgen. De geslachtsziekte kan opnieuw overgedragen worden, ook al ben je er voor behandeld. Zonder behandeling van de bacterie zal bij ongeveer 60 procent van de mensen chlamydia vanzelf verdwijnen. Echter is het verstandig je regelmatig te laten testen en je toch te laten behandelen als je chlamydia hebt, omdat de klachten grote gevolgen kunnen hebben.

SOA-test

Als jij je zorgen maakt omdat je vaak onveilig vrijt, is het verstandig dit bij een dokter te melden en eens per half jaar een SOA test te laten afnemen. Een SOA test kun je bij elke GGD in Nederland laten afnemen. Meer informatie kun je vinden bij de GGD. Durf je niet naar een dokter? Er is nu een SOA test voor thuis. De SOA tester is voor mannen en vrouwen geschikt.

Chlamydia voorkomen

Veilig vrijen met condoom is de beste oplossing. Het is de enige manier om verspreiding te voorkomen. Mocht het condoom gescheurd zijn, dan heeft de bacterie kans bij je partner.

Hoe kom ik van chlamydia af?

Chlamydia is te behandelen met een speciale antibioticakuur. Zo’n kuur kan je krijgen bij je eigen huisarts of je kan deze veilig & anoniem kopen bij een online apotheek. Hier schrijft een (online) dokter door middel van een online consult een recept voor je uit welk vervolgens door een apotheek in een nietszeggend kartonnen doosje naar je wordt thuisgestuurd. Om op deze manier van je Chlamydia af te komen kun je bijvoorbeeld Zithromax kopen.

Deel dit artikel!
Over de schrijver: Stein
0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden getoond.