Veel mensen hebben in hun jeugd wel eens last gehad van de infectieziekte waterpokken. Wat veel mensen echter niet weten is dat je dan drager blijft van het virus wat de waterpokken veroorzaakt heeft: het varicella-zostervirus. Dit virus kan in het verdere leven leiden tot de ziekte gordelroos. Gordelroos komt meestal voor bij mensen boven de zestig jaar.
Wat is gordelroos?
Bij gordelroos is er sprake van blaasjes op het lichaam die sterk lijken op waterpokken. Deze gelijkenis is niet toevallig aangezien beide ziektes door hetzelfde virus veroorzaakt worden. Deze blaasjes komen voor op een bepaald gedeelte van de huid. Het begin van deze ziekte wordt gekenmerkt door een jeukerig of tintelend gevoel op dat deel van de huid. Na een aantal dagen zullen op deze plek rode blaasjes ontstaan. Het aantal blaasjes kan gedurende de opvolgende dagen toenemen. Deze blaasjes veranderen na enkele weken in korstjes en deze zullen na verloop van tijd verdwijnen. Gordelroos geneest dus meestal vanzelf, er zijn echter wel medicijnen die de pijn en klachten kunnen verminderen.
Wat zijn de symptomen bij gordelroos?
Gordelroos kenmerkt zich door een aantal symptomen die optreden. Voorbeelden van symptomen die bij gordelroos in het beginstadium voorkomen zijn pijn, jeuk en tintelingen op een bepaald gedeelte van de huid. Er is op dat moment echter nog niks zichtbaar op de huid. Er kan ook sprake zijn van een ziek gevoel, bijvoorbeeld door koorts. Na enkele dagen verschijnen de met vocht gevulde rode blaasjes. Ook deze blaasjes kunnen jeuken en een pijnlijk gevoel geven. Na enkele weken, meestal tussen de twee en de zes, zullen er korstjes ontstaan op de plaatsen van de blaasjes. Daarna zullen deze als het goed is genezen. Vaak treden de genoemde symptomen op aan één kant van het lichaam.
Besmettelijkheid van gordelroos
Voornamelijk wanneer er nog rode blaasjes op de huid zijn kan gordelroos besmettelijk zijn. Om te voorkomen dat er anderen besmet worden, is het belangrijk dat de handen goed worden gewassen. Het is sowieso verstandig de blaasjes zo min mogelijk aan te raken. Met name bij zwangere vrouwen is het van belang dat ze niet besmet worden, omdat het virus het ongeboren kind erg ziek kan maken.
Adviezen bij gordelroos
Als je vermoedt dat je lijdt aan gordelroos, is het verstandig om een arts te raadplegen. Die kan je vertellen of er daadwerkelijk sprake is van gordelroos en wat de beste behandelmethode is. Zoals gezegd geneest gordelroos meestal vanzelf. Dit kan echter wel een aantal weken duren. Om de klachten te verminderen is een goede hygiëne daarom van belang. Als er sprake is van gordelroos in het gezicht is het raadzaam een arts te bezoeken, aangezien dit gevaarlijk kan zijn. Als gordelroos namelijk het oog bereikt kan het oog beschadigd raken door de infectie die volgt.
Na gordelroos
Bij de meeste mensen geneest gordelroos goed en verdwijnen de problemen. In sommige gevallen is er echter nog wel sprake van klachten na de genezing. Zo kan bijvoorbeeld de pijn of het jeukerige gevoel aanhouden. Soms blijven er ook enkele vlekjes achter. Af en toe kunnen de korstjes kleine littekens achterlaten, voornamelijk als er aan de korstjes is gekrabd. Indien er nog sprake is van pijn of jeuk is verstandig om een dokter te bezoeken.
Medicatie bij gordelroos
Zoals gezegd zijn er ook medicijnen beschikbaar om de klachten die bij gordelroos optreden te verminderen. Om de pijn te verzachten kan er gebruik worden gemaakt van pijnstillers zoals paracetamol en eventueel ibuprofen. Op de blaasjes kan een uitdrogende zalf worden gesmeerd om te zorgen voor een snellere genezing. In het geval van gordelroos op de huid van het gezicht kan aciclovir worden voorgeschreven. Dit is een virusremmer en zorgt ervoor dat het virus zich niet meer vermenigvuldigt.
0 Reacties