Menu

Een te hoge bloeddruk voorkomen en behandelen

Een te hoge bloeddruk is een gevaarlijk fenomeen. Hoewel veel mensen wel eens gehoord hebben van de gevaren van een te hoge bloeddruk, weten maar weinig mensen te vertellen wat een te hoge bloeddruk inhoud, wat de gevaren zijn en hoe je dit kunt voorkomen.

De bloeddruk

Ons hart pomp bloed rond door ons lichaam, hierdoor ontstaat er druk op onze bloedvaten en dat noemen we de bloeddruk. Zodra het hart samenknijpt is de druk het hoogst. Dit noemen we de bovendruk. Zodra het hart ontspant noemen we het de onderdruk.

Een normale bloeddruk zit zo rond de 120 bovendruk en 80 onderdruk. Gedurende de dag schommelt onze bloeddruk. Dit heeft te maken met bewegen en emoties. Om te bepalen of iemand een te hoge bloeddruk heeft, is het dan ook noodzakelijk om meerdere malen in een week de bloeddruk op te meten. Zodra de bloeddruk op verschillende tijdstippen boven de 140 bovendruk of 90 onderdruk uitkomt, spreken we van een te hoge bloeddruk.

De oorzaken van een te hoge bloeddruk

De oorzaken van een hoge bloeddruk ligt vaak in een combinatie van elementen. Leefstijlfactoren spelen een belangrijke rol bij het veroorzaken van een te hoge bloeddruk. Vooral mensen met overgewicht in combinatie met weinig activiteit, lopen volgens onderzoekers meer kans op een te hoge bloeddruk. Ook overmatige consumptie van te veel zout, alcoholische drank, vetzuren spelen een rol bij het ontstaan van een te hoge bloeddruk. Net zoals een tekort aan fruit, groenten, voedingsvezels en zuivel.

Over een aantal factoren is nog niet helemaal duidelijk of ze invloed hebben op de bloeddruk. Zo is nog niet bewezen dat roken een relatie heeft met een verhoogde bloeddruk. Ook de invloed van stress is nog niet helder. Chronische stress zou echter wel een gevaarlijke verhoogde bloeddruk kunnen veroorzaken. Bij 5 % van de mensen is een te hoge bloeddruk het gevolg van ziekte, zoals nierfunctiestoornissen of een genetische factoren.

Mogelijke gevolgen van een te hoge bloeddruk

Een te hoge bloeddruk kan desastreuze gevolgen hebben voor mensen. Het hart heeft te lijden onder een te hoge bloeddruk, waardoor hartritmestoornissen, pijn op de borst en zelfs een hartaanval kunnen ontstaan. De gevolgen van een hartaanval zijn altijd ernstig. Want hoewel iemand een hartaanval kan overleven, zorgt een hartaanval er voor dat het hart niet meer werkt zoals voorheen.

In de binnenwanden van de slagaderen kunnen door een te hoge bloeddruk slagaderverkalking ontstaan. Daarbij wordt de wand van de ader stugger en de ader nauwer. Hierdoor kan een ader verstopt raken, waardoor een deel van het lichaam niet meer van bloed kan worden voorzien. Ook kan een hartaanval ontstaan of een beroerte optreden. Bij een beroerte worden de slagader afgesloten die de hersenen van bloed voorzien. Hierdoor treedt er beschadiging op aan het deel van de hersenen die door de ander voorzien worden van bloed. De gevolgen van een beroerte kunnen divers zijn.

Allerlei functies kunnen uitvallen, er kan verlamming optreden en in sommige gevallen is een beroerte zelfs fataal.
Ook nierproblemen en oogproblemen kunnen optreden door een te hoge bloeddruk. Als de nieren beschadigd raken, wordt dit meestal pas te laat opgemerkt. Daardoor zijn de nieren onherstelbaar beschadigd geraakt en moeten mensen aan de dialyse om de werking van de nieren over te nemen. Door afsluiting van de aderen in de ogen kan het zicht verslechteren en in het ergste geval zelfs blindheid tot gevolg hebben.

Hoe voorkom je een te hoge bloeddruk?

Om een hoge bloeddruk te voorkomen kun je zelf al veel doen. Gezond eten is belangrijk. Zorg dat je niet te veel vet eet en genoeg vis, groente en fruit per dag nuttigt. Een gezond advies is om twee keer fruit en minimaal twee ons groente te nuttigen op een dag. Deze producten zijn net zoals aardappelen rijk aan calcium. Voeding met visolie, magnesium, kalium en knoflook zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Twee bijzondere producten zijn pre chocolade en bietensap. Beiden zorgen voor het verlagen van de druk. Bij chocolade geldt echter wel dat er niet te veel van moet worden gegeten, omdat dit ook rijk is aan vetten en suikers, die dik maken. Het drinken van energie drankjes is voor mensen met een te hoge bloeddruk af te raden, omdat dit invloed heeft op het hartritme.

Stoppen met roken en minder drinken voorkomen ook een te hoge bloeddruk. Maximaal twee glazen alcohol per dag is een toegestane hoeveelheid. Stoppen met roken zal niet de bloeddruk naar beneden laten gaan, maar zorgt er wel voor dat je minder kans loopt op een beroerte of een hartaanval. Vermijd ook het veelvuldig gebruik van pijnstillers, want deze kunnen er voor zorgen dat de bloeddruk oploopt.

Wie overwicht heeft doet er verstandig aan om af te vallen, met of zonder hulp en genoeg te blijven bewegen. Minimaal een kwartier per dag actief zijn of sportief bezig zijn helpt tegen een te hoge bloeddruk. Wie met veel overgewicht kampt en langdurig inactief is geweest, doet er verstandig aan om de hulp van deskundigen in te schakelen bij het afvallen en sporten.

Medicijnen tegen een te hoge bloeddruk

De behandeling van een te hoge bloeddruk wordt vaak in combinatie met medicijnen gedaan. Deze medicijnen worden voorgeschreven door de huisarts.

Plaspillen (diuretica) worden meestal als eerste voorgeschreven door de huisarts. Plastabletten zorgen er voor dat er overtollig vocht wordt afgevoerd. Ze activeren de nieren en stimuleren ze om urine aan te maken. Hierdoor wordt vocht uit de onder druk staande bloedvaten afgevoerd, waardoor de bloeddruk daalt.

Bijwerkingen hebben plastabletten niet. Het kan zij, bij langdurig gebruik dat mensen last krijgen van spierpijn, zwak gevoel in de bovenbenen en armen en eventueel hartkloppingen. Dit heeft te maken met het Kaliumpeil. De huisarts controleert dit over het algemeen tijdig.

ACE-remmers zorgen er voor dat de aanmaak van angiotensine-II wordt geremd. Deze stof zorgt er voor dat bloedvaten vernauwen op signaal van de nieren. Door ACE-remmers worden de bloedvaten weer wijder, waardoor de bloeddruk daalt. Bij het gebruik van ACE-remmers kan men last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, maagdarmklachten, in de ochtend duizeligheid en soms kriebelhoest.

Bètablokkers zorgen voor een vermindering van adrenaline. Door de aanmaak van het stresshormoon te verminderen, zal het zich minder snel binden. De bloeddruk neemt hierdoor af en de hartslag gaat omlaag. Bètablokkers kunnen zorgen voor overmatig zweten, vermoeidheid, koude handen en voeten, duizeligheid en maagdarmklachten. Vaak komen deze bijwerkingen aan het begin voor. Zodra ze niet overgaan, dient men de huisarts te raadplegen. Het kan voorkomen dat mensen overgevoelig zijn voor dit medicijn. Dit merken ze dan door jeuk, huiduitslag en eventueel galbulten.

Angiotensine II-blokkers hebben dezelfde werking als ACE-remmers. Ze zorgen er voor dat de bloedvaten niet meer vernauwen door de aanmaak van angiotensine-II te remmen. Bijwerkingen kunnen hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, griepachtige verschijnselen en spierpijn zijn.

Calciumblokkers worden ook voorgeschreven tegen een te hoge bloeddruk. Calcium zorgt voor het samentrekken van de spieren, waaronder de hartspier. Doordat de spieren verslappen, daalt de bloeddruk, stijgt de toevoer van zuurstof naar het hart en vertraagt de geleiding van het hart.

Zodra men begint met het innemen van calciumblokkers kan men last krijgen van hoofdpijn, een gevoel van warmte, een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid en opgezwollen onderbenen en enkels. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal na een paar weken.

Een hoge bloeddruk kan dus verstrekkende gevolgen hebben, maar is goed te behandelen als het tijdig gesignaleerd wordt. De behandeling is meestal een combinatie van medicijnen, leefstijl verandering en voeding en heeft over het algemeen het gewenste effect.

Deel dit artikel!
Over de schrijver: Stein
0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden getoond.