Menu
Sale

Tretinoïne (vitamine a zuur crème)

Artikelnummer: de2e874b0107.
Categorie:

* Oorspronkelijke prijs was: € 52,49.Huidige prijs is: € 48,20.

* Prijs is inclusief de kosten van het online arts consult.

Bestel nu »

Wat is Tretinoïne (vitamine a zuur crème)?

Tretinoïne is een geneesmiddel met als werkzame stof Vitamine A. Vitamine A is goed voor de huid en vertraagt onder meer de veroudering ervan. Tretinoïne versnelt de celdeling in de bovenste huidlagen waardoor de vervanging van opperhuid sneller plaatsvindt. Dit is iets dat het lichaam van nature ook doet, enkel dan in een lager tempo. Het middel zorgt er dus voor dat de leeftijd van de cellen in de opperhuid (epidermis) gemiddeld lager wordt.

Wanneer gebruikt u Tretinoïne?

Vanwege de unieke eigenschappen van het middel is Tretinoïne bij vrijwel alle denkbare huidaandoening te gebruiken. Meestal als symptoombestrijder en soms ook als geneesmiddel. Voorbeelden van kwalen waartegen Tretinoïne gebruikt wordt zijn onder meer rosacea, acne, hyperpigmentatie en rimpels. Ook bij de behandeling van serieuzere aandoeningen zoals bepaalde vormen van leukemie wordt Tretinoïne gebruikt.

Verder kan worden gesteld dat Tretinoïne gebruikt kan worden bij een tekort aan Vitamine A. Een dergelijk tekort leidt ook tot een minder gezonde huid. Afhankelijk van de ernst van het tekort kan Tretinoïne u helpen om weer een gezonde huid te krijgen. Vaak is een tekort aan Vitamine A de oorzaak van een rimpelige huid. Omgekeerd kan voldoende Vitamine A de effecten van de natuurlijke veroudering van de huid vertragen. Tretinoïne is daarom in vrijwel alle gevallen een effectief middel tegen rimpels.

Wanneer kunt u geen Tretinoïne gebruiken?

Tretinoïne veroorzaakt weinig problemen in combinatie met andere medicijnen. Dat wil zeggen dat er geen ernstige gezondheidsklachten kunnen ontstaan als gevolg daarvan. Dit komt mede omdat Tretinoïne enkel uitwendig gebruikt wordt. Wel zijn er bepaalde geneesmiddelen voor de huid waarvan de werking die van Tretinoïne vermindert. Het gaat hier specifiek om benzoylperoxide huidgel en diverse andere middelen voor op de huid. Gebruik hiervan in combinatie met Tretinoïne dient u te vermijden. Twijfelt u of u een bepaald medicijn kunt gebruiken in combinatie met Tretinoïne? Raadpleeg dan de voorschrijvend arts.

Het is heel belangrijk dat u Tretinoïne niet gebruikt wanneer u zwanger bent of wanneer u zwanger probeert te worden. Het gebruik van Tretinoïne tijdens de zwangerschap kan blijvende afwijkingen veroorzaken aan uw baby. Borstvoeding kan in principe wel gegeven worden, als is overleg met een arts aan te raden. Ook dient u het middel dan niet aan te brengen op of om uw tepel. De beperkingen van Tretinoïne tijdens de zwangerschap zijn enkel op uzelf van toepassing. Uw partner en/of uw huisgenoten kunnen het middel wel gebruiken zonder dat uw baby gezondheidsrisico’s loopt.

In sommige gevallen wordt uw huid, door gebruik van Tretinoïne, gevoeliger voor UV-licht. Dit zou dan betekenen dat u sneller verbrandt en ook sneller gezondheidsschade oploopt als gevolg daarvan. Overmatige blootstelling aan UV-straling kan uw gezondheid ernstig schaden. Geadviseerd wordt daarom om geen Tretinoïne te gebruiken vlak voordat u gaat zonnebaden of de felle zon ingaat.

Hoe dient u Tretinoïne te gebruiken?

Omdat het een middel is voor de huid, specifiek voor de opperhuid, dient Tretinoïne uitsluitend uitwendig te worden gebruikt. Voor het gebruik ervan dient u een aantal voorzorgen in acht te nemen. Allereerst dient u te voorkomen dat het middel in contact komt met mond, neus of ogen. Een uitzondering daarop is de speciale mondpasta. Ook is Tretinoïne nadrukkelijk niet bedoeld voor gebruik op een beschadigde huid. Dit heeft betrekking op wondjes, maar ook op bijvoorbeeld verbrande huid.

Dosering

In principe gebruikt u Tretinoïne eenmaal per dag. In sommige gevallen kan dit tweemaal zijn, afhankelijk van de ernst van uw klachten. De dosering is volledig afhankelijk van de ernst van uw klachten en het soort kwaal waarmee u te maken heeft. Derhalve kunnen er per patiënt grote verschillen optreden in de dosering. De voorschrijvend arts en de bijsluiter dienen in dezen leidend te zijn. Ook bij twijfels dient u een arts te raadplegen.

Eventuele bijwerkingen

Omdat Tretinoïne op de huid wordt aangebracht, treden eventuele bijwerkingen daar ook op. Van alle bijwerkingen van Tretinoïne geldt dat ze niet noodzakelijkerwijs – en in de meeste gevallen zelfs helemaal niet – optreden. De voornaamste bijwerking is een geïrriteerde huid. Dit kan zich vertalen in jeuk en eventueel zwellingen. Normaal gesproken zouden dergelijke klachten na enkele weken vanzelf moeten overgaan. Raadpleeg een arts indien dat niet het geval is.

Wanneer u Tretinoïne gebruikt tegen acne, dan kan er in eerste instantie een verergering daarvan optreden. Dit effect kan gedurende enkele weken optreden. Wanneer u erg veel last heeft van dergelijke bijwerkingen of deze na enkele weken nog steeds niet zijn verdwenen, kunt u het gebruik van een ander middel met een (online) arts overleggen.

Bestel nu »

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Be the first to review “Tretinoïne (vitamine a zuur crème)”