Menu

Lastig die hooikoorts, wat is het en wat kun je eraan doen?

Hooikoorts is een allergie die meestal zorgt voor een verstopte neus en niesbuien, en dan vooral in het voorjaar en de vroege zomer. Vaak als het weer wat beter wordt na de wintermaanden, en dat komt omdat veel bomen, struiken en bloemen beginnen te bloeien. De tijd dat de bloemen, vaak van bepaalde bomen of bepaalde struiken, ook pollen loslaten die vrijuit door de lucht kunnen zweven. Het zijn vaak juist deze pollen die voor de allergische reactie zorgen.

Vaak wordt hooikoorts ook omschreven als een grieperig gevoel. Let wel, het overgrote gedeelte van de patiënten heeft last van hooikoorts in het voorjaar en de vroege zomer. Maar dat is niet bij iedereen het geval. Hooikoorts kan zich ook in de winter voordoen. In dat geval niet door de grote hoeveelheid pollen in de lucht, maar door uitlaatstoffen en het effect van de kachel. De gevolgen en ziekteverschijnselen zijn nagenoeg gelijk aan de verschijnselen van de hooikoorts in het voorjaar en de zomermaanden. Deze allergische klachten doen zich voor aan de luchtwegen, en worden veroorzaakt door het immuunsysteem, die reageert op stuifmeel, pollen, stof en ga zo maar door. Het zijn overigens niet alle pollen en al het stuifmeel dat een allergische reactie teweeg brengt, maar vaak juist bepaalde bomen en struiken.

Het ontstaan van hooikoorts kan per patiënt het gevolg zijn van andere bomen en struiken. Sommige mensen hebben vooral last van pollen en stuifmeel van de berk of hazelaar, maar hebben geen last van de diverse grassoorten die vaak in september zorgen voor hooikoorts. Andere mensen hebben juist geen last van graspollen maar wel van de pollen van de hazelaar. Sommige mensen zijn ook allergisch voor alle soorten genoemde pollen. Het is dan ook belangrijk om het juiste middel tegen de hooikoorts te gebruiken. Belangrijk is het dan ook om de arts te laten testen bij welke pollen de hooikoorts het ergste wordt, en bij welke pollen er geen sprake is van een allergische reactie. Sommige patiënten hebben overigens, vaak op latere leeftijd, geen baat bij medicijnen tegen hooikoorts. Ook voor deze mensen gloort er hoop, aangezien er nieuwe medicijnen eind 2018 of 2019 op de markt zullen komen, die goed blijken te werken tegen diverse vormen van hooikoorts.

Doktersdienst.net heeft een selectie gemaakt voor mensen met hooikoortsklachten:

Liever geen medicatie gebruiken dan kunt u altijd deze therapieën in overweging nemen:

Medisana Medinose
Caremaxx Bionase

Sale Allerfre

Allerfre

 5,49
Sale

Allergie zelftest

 15,90
Sale

Caremaxx Bionase

 41,20
Sale

Cetirizine

 7,20
Sale

Claritine

 5,95
Sale

Desloratadine

 72,20
Sale

Dymista

 89,70
Sale

Loratadine

 3,99
Sale

Medisana Medinose

 69,95
Sale

Neoclarityn

 71,90
Sale

Prevalin

 5,50
Sale

Reactine

 5,70
Sale

Rhinolast

 62,69
Sale

Telfast

 52,19
Deel dit artikel!
Over de schrijver: Stein
0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden getoond.