Menu

Waarom je op tijd je lenzen moet vervangen

Als je lenzen draagt, is het belangrijk om ze op tijd te vervangen. Toch zijn veel mensen zich niet bewust van de gevaren die het te lang dragen van dezelfde lenzen met zich meedraagt. Op tijd nieuwe lenzen kopen is dus heel belangrijk. Wat is de houdbaarheidsdatum van lenzen? Wat zijn de gevaren als je ze niet op tijd vervangt? Wij leggen het je uit.

Hoe veel uur per dag kan je lenzen dragen?

Het is moeilijk te zeggen hoe lang je op een dag je multifocale lenzen kan dragen. Iedereen heeft namelijk andere ogen, het is dus heel persoonlijk. Meestal heb je het zelf wel door als je de lenzen te lang in hebt. Je krijgt dan namelijk droge ogen en irritatie. Als je dit merkt, is het verstandig om je lenzen even uit te doen.

Hoe lang kan je dezelfde lenzen gebruiken?

Er zijn verschillende soorten lenzen, die ook een verschillende gebruiksduur hebben. Zachte lenzen zijn erg kwetsbaar. Door het schoonmaken kunnen er krassen op de lens ontstaan, waarin buil en eiwit ophoopt. Weeklenzen mag je vanzelfsprekend niet langer dan een week dragen. Als je daglenzen hebt, doe je elke dag nieuwe lenzen in. Dit kan handig zijn, want dan gebruik je ze nooit te lang. Je weet dat je elke nieuwe moet dragen.

Gevaren van te lang dezelfde lenzen dragen

Als de lenzen beschadigt zijn, kan er vuil en eiwit in de krassen ophopen. Hierdoor laat de lens minder zuurstof door. Dit heeft als gevolg dat er problemen en beschadigingen aan de ogen ontstaan zoals, vaatingroei. Bovendien kan het hoornvlies beschadigen door uitdroging en kunnen er allergieën ontstaan voor bepaalde materialen en vloeistoffen. Ook kunnen er allerlei ontstekingen ontstaan.

Om complicaties te voorkomen is het dus heel belangrijk om je lenzen op tijd te vervangen.

Deel dit artikel!
Over de schrijver: Stein
0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden getoond.