Menu

Wat is acne en wat kan je er tegen doen?

Acne vulgaris, ook vaak jeugdpuistjes genoemd, is een veel voorkomend geval bij jongeren. Vrijwel iedereen krijgt er last van in z’n jeugd, alleen komt het bij de één vaker voor dan bij de ander. Bij sommige mensen is het in de vorm van één puistje, bij de ander in de vorm van een huidaandoening. Veel jongeren kunnen hierdoor in psychische problemen komen en het plezier in het dagelijks leven kan verminderen. Ook kan acne pas op latere leeftijd weggaan, maar ook pas beginnen.

Meest voorkomende vormen van acne

Acne excoriée

Doordat mensen zeer gefocust zijn op één of meerdere pukkels, gaan ze er aan krabben of knijpen ze de pukkel open. Doordat de pukkel meerdere malen opengekrabd of open geknepen wordt, ontstaat er een nog grotere ontsteking die zorgt voor blijvend letsel in de vorm van littekens. Dit wordt acne excoriée genoemd.

Acne ectopica (hidradentis supperativa)

Deze variant van acne komt voor op aparte plekken op het lichaam, zoals bijvoorbeeld onder de oksels, liezen en/of kuiten. Doordat deze plekken vaak onder een shirt of broek zitten, kan dit lijden tot ernstige schuringen. Hierdoor kunnen terugkerende ontstekingen ontstaan, die heel onprettig kunnen zijn. Doordat de kleding vaak over het lichaam schuurt, zal de acne niet snel, of sterker nog, nooit verdwijnen. Vaak komt deze vorm van acne voor bij vaste rokers.

Acne infantum

Het wordt ook wel baby-acne genoemd en het komt vaak voor bij baby’s of jonge kinderen. Het zijn kleine puistjes in het gezicht van de baby of jonge kinderen, die zelf verdwijnen en niet ernstig zijn. Behandeling is dus zelden nodig bij deze vorm van acne en ontstaan door verschillende hormonen.

Acne conglobata

Deze vorm van acne komt vaak voor bij mannen boven de 20 jaar. Deze vorm van acne is veel heftiger dan de normale acne. Vooral de schouders en rug hebben het zwaar te verduren bij deze vorm. Het is te herkennen aan de grote witte koppen op het lichaam, die pijnlijk aanvoelen. De knobbels zitten vaak onderhuids en laten vaak grote littekens achter.

Zeldzame vormen van acne

Acne fulminans

Dit is de meest heftige vorm van acne en komt gelukkig niet vaak voor. Het lijkt heel erg op de acne conglobata, maar bij deze vorm word je meestal ook ziek. Gewrichtspijn, spierpijn en gewichtsverlies gaan hier meestal mee gepaard. De oorzaak van acne fulminans is nog steeds niet bekend en wordt nog steeds onderzocht. Deze vorm van acne moet snel behandeld in de vorm van antibiotica corticosteroïden (verkrijgbaar via huisarts).

Acne rosacea

Deze vorm van acne komt voor bij volwassenen ouder dan 30 jaar. Het komt niet voor in de vorm van puisten, maar het is een rode uitslag. Het komt vaak voor in het gezicht (neus, kaken, voorhoofd en kin). Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen en het is een milde vorm.

Diagnose

Vaak kan acne, in welke vorm dan ook, herkend worden aan de puistjes en/of rode uitslag op de huid. Niet elke vorm van puistjes en/of rode uitslag is daadwerkelijk ook acne. Daarom is het belangrijk om het goed in de gaten te houden. Het kan zijn dat de acne vanzelf verdwijnt en daarna weer vanzelf terug komt. Als er jeuk ontstaat, is het verstandig om gelijk naar de dokter te gaan, voordat het erger wordt. Het gevaar is ook dat je er aan gaat krabben en het hierdoor alleen maar erger maakt en er zelfs littekens aan over kan houden.

Behandelingen

Acne kan een chronische aandoening zijn, die door behandeling gestopt of verminderd kan worden. Het is belangrijk dat de diagnose gesteld wordt door een arts, omdat er veel verschillende behandelingsvormen zijn voor acne. Verkeerde behandeling kan de acne alleen maar erger maken en de huid ernstiger beschadigen, met littekens als gevolg. Acne is een aandoening die vaak over lange tijd behandeld moet worden en dus niet binnen een paar dagen weg zal gaan. Daarom beginnen mensen er vaak niet aan, maar het is belangrijk om de acne op de juiste manier te behandelen.

Middelen die de ontsteking laten remmen in de vorm van medicijnen

Sommige antibiotica, zoals doxycycline, hebben een ontstekingsremmende werking en kan de jeuk verzachten. Het remt de aanvoer van eiwitten naar de puist toe en hierdoor kan de bacterie (puist) na een aantal dagen afsterven en kunnen ze zichzelf niet meer vermenigvuldigen. Klik hier voor meer informatie over doxycycline.

Andere medicijnen bij ernstige vorm van acne zijn:

Differin: wordt gebruikt bij acne tot zeer ernstige acne. De werkzame stof van Differin is adapalene. Deze werkzame stof trekt diep in de huidcellen waar de verstopping ontstaat. De verstopping wordt voorkomen, waardoor nieuwe acne sneller verdwijnt en er minder snel nieuwe puistjes ontstaan.
Isotrex: Bij een ernstige vorm van acne kan Isotrex worden voorgeschreven. De werkzame stof van Isotrex is isotretinoïne. Door deze werkzame stof kunnen de symptomen van acne binnen enkele weken verdwenen zijn.
Duac acne gel: wordt voorgeschreven voor acne. De werkzame stoffen van Duac Acne Gel is Clindamycine en benzoylperoxide. Duac Acne Gel is een algemeen geneesmiddel dat gebruikt wordt om de talgproductie te verminderen en de bacterie groei te remmen.

Psychotherapie

Veel mensen hebben drang om de puist uit te knijpen en om er dagelijks aan te zitten. Natuurlijk komt dit ook voor omdat mensen veel jeuk hebben en er daarom niet van af kunnen blijven. Hierdoor vermenigvuldigen de puistjes zich snel en wordt de acne alleen maar erger. Door psychotherapie kan de drang om aan de puistjes te zitten afnemen en zal de acne zich ook niet snel verder vermenigvuldigen.

Acne behandeling in de vorm van peeling

Hiermee worden oude huidcellen verwijderd en worden de poriën kleiner gemaakt. Voor deze behandeling kunt u terecht bij een huidspecialist. Behandeling op basis van microdermabrasie. Hier worden kleine kristallen tegen de huid aangeblazen en weer vacuüm gezogen. Hiermee worden kleine laagjes van de huid verwijderd, waardoor nieuwe huid zich weer kan ontwikkelen. Ook hiervoor kunt u terecht bij een huidspecialist.

Zon

Ultraviolette stralen van de zon kunnen een positieve werking hebben op acne. Dit kan de jeuk verzachten en de huid soepeler maken. Maar vaak gaan mensen die veel last hebben van acne te vaak onder de zonnebank. Een té intensieve blootstelling aan UV stralen kan juist slecht voor de huid en kan zelfs huidkanker veroorzaken. Pas hier dus mee op! Zeker bij behandeling van de huid wordt het afgeraden om onder de zonnebank te gaan en/of veel in de zon te zitten, omdat de huid gevoelig is geworden door de behandeling.

Deel dit artikel!
Over de schrijver: Stein
0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet worden getoond.